فهرست مطالب

مطالعات بیداری اسلامی - پیاپی 21 (پاییز 1400)

نشریه مطالعات بیداری اسلامی
پیاپی 21 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد غفوری فر*، فاطمه بشارتی صفحات 7-30
    خطبه جهاد یکی از برجسته ترین خطبه های نهج البلاغه است که بیانگر مبارزه و جهاد، اهمیت و آثار آن، و نیز پیامدهایی ترک جهاد برای امت ها است. مقاله پیش رو با بررسی مختصات سبکی پر بسامد خطبه جهاد در لایه های آوایی، نحوی و بلاغی، با روش توصیفی تحلیلی و بررسی آماری داده ها (روش)، می کوشد تا با تکیه بر دانش سبک شناسی به بازشناسی رگه ها و بن مایه های ادبیات مقاومت در این متن ماندگار بپردازد. (مسیله) نتایج پژوهش نشان می دهد که در سطح آوایی، اصوات و الفاظ گزینش شده و موسیقی برآمده از آن ها، تداعی گر فحوای کلام و بن مایه های مقاومت و پایداری، همچون تحریض به مقاومت و جهاد، اعتراض توام با هشدار نسبت به بی توجهی و تسامح دینی، نصیحت و ارشاد و عدم ذلت پذیری، تحسر و تاسف نسبت به رخدادها و حوادث است. در سطح نحوی نیز بسامد بالای جمله های فعلیه و کوتاه و جمله های انشایی به بیان مولفه ادبیات مقاومت همچون نفاق و دورویی، نفی تنبلی و نکوهش سستی و تن پروری و تحریک غیرت اسلامی برای دفاع و مبارزه به دشمن دلالت دارد. در سطح بلاغی نیز معانی و مضامین مقاومت همچون میهن دوستی و تحریک غیرت ملی و دینی برای دفاع و مبارزه، دعوت به غفلت ستیزی و هوشیاری از خلال تجسم تصاویر حسی برای ما تداعی می شود. (یافته ها)
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، خطبه جهاد، ادبیات مقاومت، سبک شناسی
  • سید علی اصغر علوی* صفحات 31-47
    فرایند عملیات استشهادی در عرصه فقه و سیاست دفاعی یکی از مولفه های چالشی بوده و با توجه به ویژگی های این نوع عملیات که عمدتا در راستای دفاع از کیان اسلام و کنترل دشمن رخ می دهد، از اقدامات دفاعی محسوب می شود، بااین حال، برخی مقوله عملیات استشهادی را غیر مشروع دانسته و با انتحار یکسان می دانند. پژوهش حاضر درصدد تبیین مستندات فقهی این نوع عملیات در چارچوب فقه سیاسی است. (مسیله)؛ روش مقاله توصیفی و تحلیلی است. (روش)؛ براساس یافته های این مقاله، عملیات استشهادی به مثابه مقاومت قهرمانانه، از یکسو از پشتوانه عام برخوردار است، مانند: حفظ نظام اسلامی و دفاع از کشور در برابر تهاجمات، و از سوی دیگر مستندات خاصی از آیات و روایات دارد که در این پژوهش موردبررسی قرار گرفت، همچنین با تاکید بر دیدگاه فقیهان عناوین اهم، مهم و اضطرار و ضرورت به عنوان پشتوانه استشهاد، تبیین شده است، توجه به این مسئله در عرصه امور دفاعی و فعالیت های جبهه مقاومت در فلسطین و رزمندگان اسلام در سایر کشورهای اسلامی، با افتراض انطباق آن با قواعد شریعت و ضوابط شرعی، راهگشا خواهد بود. (یافته ها)
    کلیدواژگان: فقه سیاسی، عملیات استشهادی، مقاومت، انتحار، کیان اسلام، دفاع
  • زاهد غفاری هشجین، حسن محمدمیرزائی* صفحات 49-73
    پیاده روی اربعین حسینی را می توان عظیم ترین تجمع انسانی تاریخ بشریت دانست. لذا بررسی ابعاد مختلف آن از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. اربعین حسینی به عنوان مهم ترین میعادگاه شیعیان و حتی سایر مسلمانان جهان دارای ابعاد و ظرفیت های قابل توجهی بوده که لازم است هرکدام از آن ها به دقت مورد بررسی و مطالعه قرار گیرد. با توجه به اینکه بحث استکبارستیزی یکی از مهم ترین مولفه های فرهنگ سیاسی تشیع و به تبع آن انقلاب اسلامی به شمار می رود این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال است که ابعاد و ظرفیت هایی ضد استکباری پیاده روی اربعین حسینی چیست؟ (مسیله)؛ با توجه به موضوع موردبررسی، روش مورداستفاده در این مطالعه از نوع کیفی و اسنادی خواهد بود. (روش)؛ براساس یافته های به دست آمده می توان چنین گفت که پیاده روی اربعین دارای ظرفیت های جدی برای ترویج و ارتقاء ابعاد استکبارستیزی در میان آزادی خواهان جهان بوده و می تواند زمینه ساز گسترش بیداری اسلامی در میان ملت های منطقه باشد. ابعاد و مولفه هایی که عبارت اند از: نظام ولایت الهی، شناخت و بصیرت، مردمی بودن، استمرار، عزت، شجاعت، ایستادگی، وحدت و دفاع از مظلومین (یافته ها).
    کلیدواژگان: اربعین حسینی، پیاده روی، استکبارستیزی، بیداری اسلامی، فرهنگ سیاسی تشیع
  • محمد رجبی* صفحات 75-99

    تحولات سوریه، همواره برای رژیم صهیونیستی از اهمیت برخوردار بوده است. بر همین اساس، از زمان شروع بحران سوریه در سال 2011 تاکنون، رژیم صهیونیستی راهبردهای نظامی و امنیتی گوناگونی را قبال این کشور اتخاذ نموده است. ازاین رو، مقاله حاضر درصدد است به این پرسش اساسی پاسخ دهد که «راهبردهای نظامی و امنیتی رژیم صهیونیستی در قبال بحران سوریه کدم اند؟» (مسیله)؛ برای پاسخ به این سوال، ضمن گردآوری داده ها به شیوه کتابخانه ای، از روش کیفی (توصیفی-تحلیلی) استفاده شده است (روش)؛ نتیجه آنکه رژیم صهیونیستی پس از عدم اتخاذ راهبردی واحد در آغاز بحران سوریه، از سال 2013 سعی نمود تا علاوه بر ترور فرماندهان مقاومت و بمباران هوایی مواضع ایشان، از گروه های همسو با خود حمایت نموده و از طریق اقناع آمریکا برای حضور جدی تر در سوریه و مذاکره با روسیه، مانع از حضور طولانی مدت ایران در سوریه شود. این در حالی است که از سال 2015، راهبرد گیدیون در دستور مقامات این رژیم قرار می گیرد که بر آمادگی نیروهای ارتش برای حضور در جنگ های نامتقارن، افزایش اشرافیت اطلاعاتی و... استوار است. درنهایت، راهبرد مومنتوم را دنبال نمود که ج.ا.ایران را به عنوان مهم ترین تهدید پیش روی صهیونیست ها در سوریه شناسایی می نماید. در این راهبرد، ضمن تاکید بر بهبود توان واحد اطلاعات نظامی و تجهیز نیروهای نظامی با تسلیحات بهتر، بر تغییر در ساختار ارتش و تشکیل «فرماندهی امور ایران» تاکید می شود (یافته ها).

    کلیدواژگان: رژیم صهیونیستی، جهان اسلام، سوریه، راهبرد امنیتی، راهبرد نظامی
  • سید مهدی سهیلی مقدم* صفحات 101-127

    در سال های اخیر، پیامدهای عصر اطلاعات بر جوامع دینی موردتوجه محافل علمی قرارگرفته است. هدف این تحقیق، بررسی چارچوب نظری این پیامدها به عنوان ابزاری برای درک عصر اطلاعات و تجلی تغییرات فرهنگی عصر دیجیتال بر احیای تمدن اسلامی است. تغییراتی که در ارتباط با تحولات نوین در جوامع کنونی رخ داده است، در چارچوب فلسفه اطلاعات مطرح شده توسط لوچیانو فلوریدی موردمطالعه قرارگرفته است. در این نوشتار کم رنگ شدن تمایز بین جهان واقعی و مجازی، طبیعت و اینترنت اشیاء و ارتباط آن ها بافرهنگ معنوی و همچنین فرهنگ اجتماعی در بستر فناوری موردبحث است. (مسیله)؛ این مقاله از طریق مرور ادبیات تحقیق با روش توصیفی - تحلیلی به توسعه و ارایه مدل فرهنگی برای احیای تمدن اسلامی پرداخته است. (روش)؛ پدیده های جدیدی مانند شخصی سازی و هوشمندسازی محیط پیرامون، به عنوان روندهای برجسته بر جنبه های فرهنگی نمایان می گردد. یافته ها نشان داد، روندهایی که جنبه های معنوی-اجتماعی فرهنگ را در جامعه دیجیتال تشکیل می دهند عبارت اند از فردی سازی و شفاف سازی که اثر ژرف بر احیای تمدن دینی دارد. به این معنا که فرهنگ معنوی در کنار فرهنگ اجتماعی از «خود نسبی» حمایت می کند و این امر موجب تکامل فرهنگی اجتماعی انسان از طریق کسب دستاوردهای فرهنگی سایر جوامع در بستر فناوری اطلاعات می گردد. (یافته ها)

    کلیدواژگان: تمدن دینی، تمدن نوین اسلامی، جامعه دیجیتال، فرهنگ معنوی، فرهنگ دیجیتال، شبکه های اجتماعی
  • محمدامین حضرتی رازلیقی*، مهدی جاودانی مقدم، سید مهدی صالحی خوانساری صفحات 129-155

    دولت های خاورمیانه به ویژه نظام های پادشاهی همواره با بحران های گوناگون نظیر مشروعیت روبرو بوده اند. بی ثباتی داخلی و ناآرامی های منطقه ای از مظاهر این بحران ها بوده است و بحران کرونا به تعمیق این بحران ها در سطوح گوناگون می انجامد.(مسیله)؛ مقاله حاضر با رویکرد توصیفی-تحلیلی و با گردآوری داده ها از منابع کتابخانه ای و اینترنتی (روش)، درصدد پاسخگویی به این پرسش است که بحران کرونا چگونه مناسبات قدرت و کیفیت حکمرانی را در نظام های سیاسی خاورمیانه متحول نموده و پیامدهای احتمالی آن کدام است. به نظر می رسد بحران های پیشینی دولت های خاورمیانه تحت تاثیر بحران جهانی کرونا در سطوح اقتصادی، سیاسی و اجتماعی تشدید شده اند و در یک معنا بحران کرونا به تشدید محیط بحران کشورهای خاورمیانه انجامیده است.(فرضیه)؛ به منظور اثبات صحت فرضیه مذکور، مقاله جاری پس از پرداختن به بحران های هویت، مشروعیت، مشارکت، نفوذ و همگرایی در جهان اسلام، شرایط پیش و پس از کرونا را در این جوامع تشریح و تاثیر بحران کرونا را بر ساختارهای داخلی، مناسبات قدرت و تعاملات خارجی این کشورها بررسی می کند. یافته های تحقیق حکایت از آن دارد که بحران کرونا در کنار سایر متغیرها احتمالا به تقویت اقتدارگرایی در نظام های پادشاهی، گسترش گرایشات ناسیونالیستی، تعمیق شکاف دولت-ملت و افزایش شکاف دولت های غنی و فقیر در خاورمیانه می انجامد (یافته ها).

    کلیدواژگان: جهان اسلام، خاورمیانه، حکمرانی، بحران کرونا
  • زهرا جمشیدی* صفحات 157-173

    پژوهش حاضر در صدد برسی مولفه های بیداری اسلامی در عصر مشروطه در یکی از قصاید رضوی محمدتقی بهار است. (مسیله)؛ این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای (روش) سعی دارد به تبیین جایگاه قصاید رضوی (با مطالعه موردی قصیده رضوی بهار) در بیداری اسلامی عصر مشروطه بپردازد. برایند تحقیق حاکی از آن است که بهار از جمله شاعران متعهد عصر مشروطه است که در اشعار خود از مفاهیم پایداری بهره فراوانی در بیداری اسلامی عصر مشروطه برده است. یکی از قصاید مهم بهار، قصیده ای رضوی با مطلع «بوی خون ای باد از طوس سوی یثرب بر» است که در آن مولفه های پایداری و بیداری بسیار گسترده است. این قصیده شامل عناصر افشای ظلم و هویت ظالم، بیان مظلومیت مردم، تمسک به پیامبر(ص) و امام رضا (ع)، ستایش آزادی و آزادی خواهان، نفی استعمار خارجی و اختناق داخلی، سعی در آگاهی مردم و توجه به جایگاه رهبران و آزادی خواهان است. بهار با استعانت از عناصر دینی و مذهبی در این قصیده، عموم مردم را از جنایات استعمار و استبداد در عصر خود آگاه می کند و به معنای دقیق کلمه در صدد تحقق بیداری اسلامی در عصر مشروطه است. (یافته ها).

    کلیدواژگان: ادبیات، پایداری، بیداری اسلامی، عصر مشروطه، قصیده رضوی، محمدتقی بهار
|
  • Mohammad Ghafourifar *, Fatemeh Besharati _ Pages 7-30
    The sermon of Jihad is one of the most prominent sermons of Nahj al-Balaghah, which shows the struggle and Jihad, its importance and effects and also the consequences of leaving jihad for the nations. The present article tries to study the high-frequency stylistic coordinates of the Jihad sermon in the phonetic, syntactic and rhetorical layers, by descriptive-analytical method and statistical analysis of the data (Method) relying on the knowledge of stylistics to recognize the lines and foundations of resistance literature in this enduring text. (Issue) The results of the research show that at the phonetic level, the sounds and words are selected and the resulting music evokes the content of the words and the themes of resistance and stability, like incitement to resistance and Jihad, protest accompanied by warnings about religious indifference and tolerance, advice and guidance and lack of humiliation, regret and regret over events and happenings. At the syntactic level, the high frequency of current and short sentences, prepositions and delays and compositional sentences indicate the expression of the literature of resistance such as hypocrisy and hypocrisy, denial of laziness and condemnation of weakness and selfishness and stimulation of Islamic zeal to defend and fight the enemy. At the rhetorical level, the meanings and themes of resistance such as patriotism and the stimulation of national and religious zeal for defense and struggle, the invitation to anti-negligence and vigilance are conveyed to us through the visualization of sensory images. (Results)
    Keywords: Nahj al-Balaghah, Jihad sermon, Resistance Literature, stylistic
  • Seyed Ali Asghar Alavi * Pages 31-47
    The process of martyrdom operations in the field of jurisprudence and defense policy is one of the challenging components and due to the characteristics of this type of operation, which occurs mainly in defense of the unity of Islam and control of the enemy, is considered a defensive action. Considered illegitimate and equated with suicide. (Issue) The purpose of this study is to explain the jurisprudential documents of this type of operation in the framework of political jurisprudence by descriptive and analytical methods. (Method) According to the findings of this article, martyrdom operations as heroic resistance, on the one hand has general support, such as: maintaining the Islamic system and defending the country against invasions, and on the other hand has special documents of verses and hadiths that in This study was reviewed, also emphasizing the views of jurists on important, important and urgent topics and necessity as a support for martyrdom, has been explained, attention to this issue in the field of defense and activities of the Resistance Front in Palestine and Islamic fighters in other countries Islamic, with the exception of its compliance with the rules of Sharia and Sharia rules, will be instructive. (findings)
    Keywords: political jurisprudence, martyrdom operations, Resistance, Suicide, Kian Islam, Defense
  • Zahed Ghafari Hashjin, Hassan Mohammadmirzaei * Pages 49-73
    The Arbaeen Hosseini Walk can be considered as the largest human gathering in the history of humanity, so it is very important to study its various dimensions. Arbaeen Hosseini, as the most important meeting place for Shiites and even other Muslims in the world, has significant dimensions and capacities, each of which needs to be carefully studied. Given that the issue of anti-arrogance is one of the most important components of Shiite political culture and consequently the Islamic Revolution, this article seeks to answer the question of what are the dimensions and capacities of anti-arrogance of Arbaeen Hosseini's walk? (Problem) According to the subject under study, the method used in this study will be of qualitative and documentary type. Method). Based on the obtained findings, it can be said that the Arbaeen March has serious capacities to promote and promote the dimensions of arrogance among the freedom seekers of the world and can pave the way for the spread of Islamic awakening among the nations of the region. Dimensions and components that are: the system of divine guardianship, knowledge and insight, being popular, continuity, dignity, courage, endurance, unity and defense of the oppressed (findings).
    Keywords: Arbaeen Hosseini, Walking, anti-arrogance, Islamic awakening, Shiite Political Culture
  • Mohammad Rajabi * Pages 75-99

    The developments in Syria have always been important for the Zionist regime. Accordingly, since the beginning of the Syrian crisis in 2011, the Zionist regime has adopted various military and security strategies towards the country. Therefore, the present article seeks to answer the fundamental question: "What are the military and security strategies of the Zionist regime in the face of the Syrian crisis?" (Issue). To answer this question, while collecting data in a library method, a qualitative (descriptive-analytical) method has been used (method). The result is that the Zionist regime, after failing to adopt a unified strategy at the beginning of the Syrian crisis, tried in 2013 to support allied groups in addition to assassinating resistance commanders and bombing their positions, and by persuading the United States to have a more serious presence in Syria. Negotiations with Russia prevent Iran's long-term presence in Syria. Since 2015, Gideon's strategy has been on the agenda of the regime's officials, which is based on the readiness of the army forces to participate in asymmetric wars, increase intelligence aristocracy, and so on. Finally, he pursued the Momentum strategy, which identified the Islamic Republic of Iran as the most important threat to the Zionist advance in Syria. In this strategy, while emphasizing the improvement of the military intelligence unit and equipping the military forces with better weapons, the change in the structure of the army and the formation of the "Command of Iranian Affairs" is emphasized (findings).

    Keywords: Zionist regime, Islamic world, Syria, Security Strategy, military strategy
  • Seyed Mahdi Soheili Moghadam * Pages 101-127

    In recent years, the consequences of the information age on religious communities have been considered in scientific circles. The purpose of this study is to investigate the theoretical framework of these consequences as a tool to understand the information age and the manifestation of cultural changes in the digital age on the revival of Islamic civilization. The changes that have taken place in connection with the new developments in today's societies have been studied in the context of the philosophy of information proposed by Luciano Floridi. In this paper, the blurring of the distinction between the real and virtual worlds, nature and the Internet of Things and their relationship to spiritual culture as well as social culture in the context of technology is discussed. (issue); This paper has developed and presented a cultural model for the revival of Islamic civilization by reviewing the research literature with a descriptive-analytical method. (Method); New phenomena such as personalization and smartening of the environment are emerging as prominent trends in cultural aspects. The findings showed that the trends that form the spiritual-social aspects of culture in the digital society are individualization and transparency that have a profound effect on the revival of religious civilization. In other words, spiritual culture along with social culture supports "relative self" and this leads to the development of human socio-cultural development through the acquisition of cultural achievements of other societies in the context of information technology. (findings)

    Keywords: Religious Civilization, new Islamic civilization, Digital community, Spiritual Culture, Digital Culture, Social Networks
  • Mohammad Amin Hazrati Razlighi *, Mahdi Javdani Moghaddam, Seyyed Mehdi Salehi Khansari Pages 129-155

    Middle East states, especially monarchies, have always faced diverse crises including legitimacy. Domestic instability and regional unrests can be considered as the consequences of these crises, and Coronavirus pandemic will cause to deepen the crises sharply at various arenas (Problem Statement). The current article seeks to answer the question of how the Coronavirus crisis has changed power arrangements and nature of governance in Middle East political systems and what are its possible consequences. We have had a descriptive-analytical approach and utilized library and Internet sources to collect data (method). It seems that previous crises in Middle East countries have been intensified under the impact of global coronavirus crisis at economic, political and social levels and we can say briefly that coronavirus has led to intensify crisis environment in the Middle East (hypothesis). In order to prove the the hypothesis, the present article describes identity, legitimacy, political participation, penetration and convergence in the the pre- and post-corona era in these societies and examines the impact of the coronavirus crisis on internal structures, power relations and foreign interactions of these countries. Research findings reveal that Coronavirus crisis, among other factors, is likely to strengthen authoritarianism in monarchies, expand nationalist tendencies, deepen the nation-state divides, and widen the gap between rich and poor states in the Middle East (Results).

    Keywords: Isalmic World, Middle East, Governance, Coronavirus Crisis
  • Zahra Jamshidi * Pages 157-173

    The present study seeks to investigate the components of Islamic awakening in the constitutional era in one of the Razavi poems of Bahar (issue). This article tries to explain the position of Razavi odes (by case study of Razavi ode Bahar) in the Islamic awakening of the constitutional era by using descriptive-analytical method and using library resources (method). The result of the research indicates that Bahar is one committed poets of constitutional era who has benefited a lot from the concepts of stability in the Islamic awakening of the constitutional era in poems. One of important poems of Bahar is a Razavi poem with the knowledge of "the smell of the blood of the wind from Tus towards Yathrib", in which the components of stability and awakening are very wide. This poem includes the elements of exposing oppression and the identity of the oppressor, expressing the oppression of the people, adhering to the Prophet and Imam Reza, praising freedom and libertarians, denying foreign colonialism and internal oppression, trying to make people aware and paying attention to leaders and libertarians. By using religious elements in this poem, Bahar informs the public about the crimes of colonialism and tyranny in its time, and in the strict sense of the word, seeks to realize the Islamic awakening in the constitutional era (Results).

    Keywords: Sustainability literature, Islamic awakening, Constitutional Era, Razavi Ode, Mohammad taghi Bahar